You can apply visa for your parents for two reasons:
1. vacation
2. others(special events)
I think what supor mentioned is a special events(graduration ceremony), in this case you need a letter from school to prove it.
You can apply for your parents from here, basicly you need to prove that there is enough money to support their stay here. There not really other restriction other than they must have valid passports, and they are not foming a danger for holland.
You can contact foreign police in your city to get the necessary documents/forms. Also you can call IND(immigratie & naturalisatie diensten) 0900-1234561 ( 0,10 p.m.)
Original text from IND website
Uw situatie
U wilt iemand naar Nederland halen voor een periode van korter dan 3 maanden. Deze persoon is afkomstig uit een visumplichtig land (China).
Voor u is de "Overige" procedure relevant. Een beschrijving van deze procedure vindt u op deze en de volgende pagina's.
Houdt er rekening mee dat als de vreemdeling langer dan 3 maanden in Nederland wil verblijven, de vreemdeling een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV) moet gaan halen in het land van herkomst van de vreemdeling. Start de Procedurewijzer opnieuw als de vreemdeling toch langer dan 3 maanden in Nederland wil verblijven.
Overige
Een vreemdeling die naar Nederland wil komen, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Als u bijvoorbeeld in Nederland wilt werken, heeft u een verblijfsvergunning nodig. Deze internetsite behandelt de volgende redenen om naar Nederland te komen: werken, stage, vakantie, au pair, gezinshereniging, studeren en partnerhereniging. Staat uw reden er niet bij? Of weet u het niet? Lees dan hier verder.
Bijzondere omstandigheden
Als u van mening bent dat er sprake is van bijzondere feiten of omstandigheden die bij de beoordeling een rol moeten spelen, moet u uw situatie in een aparte brief aan de IND uitleggen. Deze brief stuurt u mee met uw eventuele aanvraagformulier MVV. Stuur zoveel mogelijk bewijsstukken mee. Als u of de vreemdeling niet over een paspoort beschikt, leg dan in een aparte brief uit wat de reden daarvan is.
Naar Nederland komen
Een visum voor kort verblijf is een Schengenvisum dat de houder ervan recht geeft op een verblijf voor maximaal 3 maanden in de Schengenlanden. Met een Schengenvisum kan men vrij reizen door de Schengenlanden, zolang het visum geldig is.
Als uw gast met een visum naar Nederland wil komen, moet er een aantal stappen worden gezet.
De aanvraag
Bij de gemeente haalt u een uitnodigingsbrief, die u samen met de onderstaande documenten opstuurt naar uw gast in het buitenland.
Een kopie van uw paspoort;
Kopieën van uw laatste drie loonstrookjes (of andere bewijzen van het inkomen of vermogen)
Om een visum te verkrijgen moet uw gast aan bepaalde voorwaarden voldoen:
Hij mag geen gevaar opleveren voor de openbare rust, de openbare orde of de nationale veiligheid
Hij moet beschikken over voldoende middelen van bestaan. Uw gast voldoet hieraan als hij zelf over voldoende middelen beschikt óf als u, als referent zich garant stelt voor de kosten van het verblijf en de terugreis.
De vreemdelingendienst kan u daarom oproepen om een garantverklaring te ondertekenen.
Uw gast moet vervolgens het visum persoonlijk aanvragen bij de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging (ambassade of consulaat) in het land waar hij verblijft. Dit gebeurt met een Schengenvisum-aanvraagformulier.
Op de ambassade laat uw gast, naast uw papieren, de volgende documenten zien:
Een geldig paspoort
Een retourticket als uw gast het visum ophaalt
Het visum
De ambassade of het consulaat stuurt de aanvraag door naar de visadienst in Nederland. De visadienst beoordeelt of alles in orde is. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, krijgt uw gast bericht van de ambassade of het consulaat. Het is raadzaam dat hij de reis pas boekt, nadat het visum is goedgekeurd.
Het visum is voor een bepaalde periode geldig. Op de sticker staat begin- en einddatum van de geldigheid. Zodra uw gast een visum in het paspoort heeft, kan hij naar Nederland reizen.
Eenmaal in Nederland moet uw gast zich binnen 3 werkdagen melden bij de vreemdelingendienst in de regio waar hij gaat verblijven. |