荷乐网下载手机App | 客服热线:0031(0)104133904
HKGNLP  初上贼船  2007-11-22 02:19:15 | 显示全部楼层 来自: 中国香港

回复: 回覆: 香港人想去荷蘭定居事宜

Post by vicky329;2759914
我也是香港人。

bno應該是不能進荷蘭, 要簽證的。
特區就不用簽證,但只能留三個月。
BN當然也不用

移民我不會答, 因為我只是來EXCHANGE的。

但我覺得, 荷蘭不比香港好...
衣食行玩樂都不比香港好, 住嘛, 可能我住AMS的單人房, 也超貴
真要來, 三思

我試過用特區同BNO去過荷蘭,都唔駛簽證,
只是特區的話,,會限制於半年一次,
但BNO就沒有規定.
我諗我同你地情況唔同,
因為我已經過了讀了年齡,
我打算是過去生活的,
我諗對於留學生來說,
除非你很有錢,
不然生活就會過很比較苦,
而且,還經常會有"思鄉病"
這種感覺我很明白..
但當你一直都是留在HK生活的話
你就唔會覺得HK真係你想像中咁好.
anyway, 多謝你的意見.

大少  禁止发言  2007-11-22 22:28:41 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
失眠的懒虫  中级海盗  2007-11-22 22:56:47 | 显示全部楼层 来自: 荷兰

回复: 回覆: 香港人想去荷蘭定居事宜

Post by HKGNLP;2763555
我試過用特區同BNO去過荷蘭,都唔駛簽證,
只是特區的話,,會限制於半年一次,
但BNO就沒有規定.
我諗我同你地情況唔同,
因為我已經過了讀了年齡,
我打算是過去生活的,
我諗對於留學生來說,
除非你很有錢,
不然生活就會過很比較苦,
而且,還經常會有"思鄉病"
這種感覺我很明白..
但當你一直都是留在HK生活的話
你就唔會覺得HK真係你想像中咁好.
anyway, 多謝你的意見.

BNO应该不用签证的,但是至于长住或者居留,似乎要residence permit噶,唔是会好麻烦
HKGNLP  初上贼船  2007-11-23 03:21:15 | 显示全部楼层 来自: 中国香港

回复: 香港人想去荷蘭定居事宜

Post by 大少;2765884
宜家要黎荷蘭真係比以前難好多。習唔習實都係時間問題,個個人都唔同。係香港學荷文覺待冇乜大用,费時失事。妳bf係中國人定係荷蘭人,住邊個城市?
我有個朋友都係嫁過黎荷蘭的,三年啦,一切都好順利。

BF 係荷蘭人,住Lage Zwaluwe ,,不過佢細過我,,所以,,都未算有正式工作,,但係,,出年可能會入army,,如果入到,,收入應該無問題,,不過,,學荷蘭文方面,,我會覺得去到當地先學會學得快d,,依你經驗,,如果喺果邊住三個月夠唔夠考試呀??
大少  禁止发言  2007-11-23 15:48:04 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
大少  禁止发言  2007-11-23 15:56:40 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
tsman    2007-11-23 16:04:04 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
HKGNLP  初上贼船  2007-11-25 09:57:51 | 显示全部楼层 来自: 中国香港

Post by 大少;2768129
可以黎溉話,妳最少有三十年時間,
我明白呀,,不過,,重點是怎樣先可以過去,,(我很怕考試的啊)
HKGNLP  初上贼船  2007-11-25 09:58:48 | 显示全部楼层 来自: 中国香港

Post by tsman;2768174
[quote=HKGNLP;2730227]本人前陣子認識了一位荷蘭人,,現成了bf ,,所以,,將來可能會到荷蘭居住,所以想了解多一點點
謝謝各位 :-

1. 我去過荷蘭兩次,,第一次是用特區護照的..第二次是用bno的,,因為聽說特區護照只可以半年去一次.(入境時會蓋章於護照上)由於兩次去的時間只相差一個月..所以但第二次去的時候是用bno,,過關時他們沒有入什麼資料..也沒有蓋章,,..這樣意思是不是我可能拿bno 到荷蘭長住?因為他們好像沒有我的入境記錄..?

2. 怎樣學荷語才是最好?..我bf 買了那材料包給我,,但我一個人在香港,,只是聽那cd,,讀了又不知發音準不準,,好無心機去唸啊,,怎麼辦??

3.請問這裡會不會有香港人在呀?? [/quote]

很多香港人 在 荷蘭 的..

那你知道有什麼hk人的討論區嗎?
Sweetpanda  高级海盗  2008-1-8 17:56:02 | 显示全部楼层 来自: 荷兰

I also wanna know if it exists.......

Post by HKGNLP;2775645
[quote=tsman;2768174]

那你知道有什麼hk人的討論區嗎?