Gepubliceerd | dinsdag 28 maart 2006
Reportage
In oud Chinatown komen ze meters tekort
舊唐人街太窄了
Van onze verslaggever Ron Meerhof
ROTTERDAM - In Rotterdam doen ze al jaren moeite voor een Europees Chinees Centrum. Het is nog niet helemaal gelukt. In de tussentijd verrezen in de Chinese republiek hele steden.
Volkerwessels Vastgoed在鹿特丹已經為建立一個歐洲的華人中心努力打拼了多年,但結果還是不盡如人意。此期間,華人人數在市内已急劇增長。
‘Nee’, zegt directeur Ditmar Werner van Volkerwessels Vastgoed, ‘we hebben in China nog helemaal geen marketing gedaanom een Europees Chinees Centrum in Rotterdam aan de man te brengen. En dat is maar goed ook. Want dan hadden ze hun belangstelling allang weer verloren.’
“並非如此(指上面的結果不如意)”, Volkerwessels Vastgoed 的老闆Ditmar Werner 認爲,“我們雖然還沒有完全進軍中國大陸市場,但能在鹿特丹為人們建起一個歐洲的華人中心仍不失爲一個好主意。因爲大家對此已經渴望很久了。
Wat Werner maar zeggen wil, is dat projecten in Nederland wat langzamer van de grond komen dan in China. Bijna tien jaar geleden werd het plan voor een groot Chinees handelscentrum annex woonblok op Katendrecht geboren. Toen begon het geworstel met bestemmingsplannen, grondverwerving en uitkoopprocedures.
Werner 想說的是,這個項目在荷蘭本土比在中國大陸起步晚。在Katendrecht 建立一個華人商貿中心兼住宅區的構思是在差不多十年前才有的。然後便開始着手遠景規劃,土地購買,辦理產權手續。
Kort voor de verkiezingen keurde het zittende college op de valreep de aankoop van de laatste stukken grond goed. Daarmee is de kous nog niet af. De gemeenteraad moet nog besluiten. Pas dan kan eindelijk worden begonnen. Althans met een eerste serieus plan. Een eerste steen, laat staan oplevering? Niemand durft een gok te doen. In de tussentijd zijn in China hele steden verrezen.
這個中心的最後幾塊用地在大選前最後一刻買賣成交了。這個我們就不在這詳談了。市政官員們還得對此作結論。不久后還是最終開始動工了。這至少是項很認真的計劃。邁出了第一步后,能不能繼續下去?沒有人敢打這個賭。同時,中國大陸的很多個城市正在崛起。
Wat wel meezit: echt iedereen is het eens over de wenselijkheid van zo’n Chinees centrum op die plek. Toenmalig PvdA-wethouder Kombrink lanceerde het destijds, Leefbaar Rotterdam ging er enthousiast mee verder en nu, nog voordat er een nieuwe college zit, heeft de PvdA het tot speerpunt van het nieuwe economische programma gebombardeerd.
一切還算順利:所有人都一致認爲這個華人中心會帶來好處。當時的工黨的市議員Kombrink是這麽認爲的,Leefbaar Rotterdam 黨則更進一步認同。甚至在這個新的中心成立前,工黨已經把它當作推動新經濟的引擎了。
Een Chinees bruggenhoofd naar Europa moet Rotterdam worden. Chinezen zouden, aangetrokken door al aanwezige landgenoten en know-how, goede faciliteiten en een vertrouwde sfeer, Rotterdam als uitvalsbasis moeten kiezen voor hun immer uitdijende activiteiten in Europa. En en passant wordt dan een van de meest verloederde stukjes opgeknapt.
鹿特丹一定要成爲一個通向歐洲的華人橋頭堡。優良的硬件設施,可靠的環境氣氛和專業的華人將會把他們的同胞給吸引過來,鹿特丹必定成爲他們在歐洲日漸活躍的據點。
Maar fase een is de huidige ondernemers wat meer armslag bieden. Het huidige Chinatown rukt vanuit het centrum via de West Kruiskade steeds meer op naar het Westen. Maar de Chinezen zitten klem. Tot uit België en Duitsland komen ieder weekend duizenden Chinezen om er uit te gaan, een reisje te boeken, de kapper te bezoeken of boodschappen te doen. En dat allemaal in een gebied met nog geen honderd parkeerplaatsen.
但第一步是目前雇主們應提供更廣闊的活動空間。當前唐人街的名聲正通過West Kruiskade 持續不斷地向西方社會張揚。但這裡的華人還是保持無動於衷。每個周末從比利時和德國都會湧來幾千華人前來遊玩,加入旅行團,理髮或者購物。而本地卻只有不到百個泊車位。
‘Ik kom meters tekort’, zegt Arjan Chan van de supermarktketen Wah Nam Hong. ‘Ik wil uitbreiden, maar weet niet meer waarheen.’ Chan ijvert als secretaris van de Dutch Chinese Foundation voor het nieuwe centrum. Dat gaat níet ten koste van het huidige Chinatown, bezweert hij. ‘We gaan hier nooit meer weg. Dit gebied blijft een levensader.’
“我覺得唐人街太窄了”,華南行的Arjan 陳說,“我想擴張店面,卻無從下手。”陳是這所荷蘭華人超市的助理,他也在為華人新中心而努力打拼。新中心並不會搶現在的唐人街的生意,他信誓旦旦地說,“我們不會離開的,這裡保留着一種活力.”
Een ambitie is jaarlijks honderden Chinese studenten te lokken. De 24-jarige Lei Li kan dit haar landgenoten aanbevelen. Vier jaar is ze hier. Na een studie aan de Hogeschool Rotterdam rondt ze nu haar vervolgopleiding International Business Administration af aan de Erasmus Universiteit .
一個野心勃勃的目標是每年吸引幾百名中國大陸的留學生前來。24嵗的Lei Li 正向她的同胞推薦這裡。她已經在這裡呆了四年了。從Hogeschool Rotterdam 畢業后,她前往Erasmus Universiteit 繼續攻讀國際商貿管理。
Het leven in Rotterdam is ‘heerlijk relaxed’, zegt ze. Destijds koos ze voor Nederland, omdat het soepeler visumregels had dan haar eerste keuze, Canada. Als de regels inderdaad worden verruimd, zoals geopperd, verwacht ze veel Chinese interesse.
鹿特丹的生活很“輕鬆自在”,她認爲。當時她選擇荷蘭是因爲這裡的簽證比加拿大容易申請。如果條例變得更加寬鬆,她認爲會有更多中國大陸的留學生感興趣。
Het klinkt alsof dit plan niet meer stuk kan. ‘Nou’, zegt projectontwikkelaar Werner, ‘mooie plannen verzinnen, meedenken met initiatieven: dat is iets anders dan betalen. Het uur van de waarheid komt nu.’
這仿佛意味著這個項目前景一片光明。“就是現在,”項目的負責人Werner 認爲,“構思出美好的遠景,積極主動共同車策劃:那不是在打哈啦,現在可是真槍實彈。” |