本帖最后由 pangdahai 于 2013-8-30 12:05 编辑
Uw recht op extra geld en kortingen
Ik heb weinig geld
Er zijn allerlei regelingen voor mensen met een laag inkomen. Sommige regelingen zijn speciaal voor mensen met een uitkering. Andere regelingen zijn voor iedereen die een laag inkomen heeft. Een overzicht.
Wonen 住房补贴
Betaalt u veel huur in verhouding tot uw inkomen? Dan kunt u huurtoeslag aanvragen. Krijgt u dat niet meteen, dan kan de gemeente soms tijdelijk een woonkostentoeslag betalen.
Hebt u een koopwoning en daalt uw inkomen plotseling? Dan kunt u misschien tijdelijk woonkostentoeslag van de gemeente krijgen.
Sommige gemeenten hebben ook een Woonlastenfonds. Misschien kunt u uit dit fonds een aanvulling op de woonkostentoeslag of huurtoeslag krijgen. Vraag ernaar bij uw gemeente.
Bijzondere bijstand
Zijn er bijzondere omstandigheden waardoor u extra kosten hebt die u echt moet betalen? Dan kan de gemeente daar geld voor geven. Dit heet bijzondere bijstand. Het gaat bijvoorbeeld om extra kosten voor schoolgaande kinderen. Of extra kosten door een chronische ziekte of beperking.
Ziektekosten
Betaalt u veel zorgpremie in verhouding tot uw inkomen? Dan kunt u zorgtoeslag aanvragen. Dat is geld om de premie voor de Zorgverzekeringswet te betalen.
Veel gemeenten hebben een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Door speciale afspraken met de zorgverzekeraar is de premie lager, of krijgt u meer kosten vergoed. Vraag ernaar bij uw gemeente. Ook veel vakbonden, patiëntenorganisaties en belangenverenigingen bieden collectieve verzekeringen aan.
Extra geld
Hebt u al een paar jaar een laag inkomen? Dan kunt u misschien langdurigheidstoeslag krijgen van de gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor eigen voorwaarden.
Hebt u een lage uitkering van het UWV? Dan kunt u misschien een toeslag van het UWV krijgen.
Belastingen
Mensen met een laag inkomen hoeven de gemeentebelastingen (rioolrecht enzovoort) vaak niet te betalen. De gemeente kan die belastingen kwijtschelden. Vraag meer informatie bij uw gemeente.
Hebt u een ziekte of beperking en maakt u kosten die uw zorgverzekeraar niet betaalt? Sommige kosten mag u bij de belastingaangifte van uw inkomen aftrekken. Kijk ook eens bij www.meerkosten.nl.
Doet u belastingaangifte omdat u aftrekposten of speciale heffingskortingen hebt? Met een voorlopige aanslag (VA) kunt u elke maand alvast een gedeelte van de belasting terugkrijgen. Kijk op www.belastingdienst.nl.
Er zijn allerlei kortingen op de belasting die u betaalt: heffingskortingen. Sommige worden automatisch verrekend met uw loon of uitkering. Andere moet u zelf aanvragen. Kijk op www.belastingdienst.nl.
School 学费补贴
Ouders met een laag inkomen kunnen voor kinderen onder de 18 jaar in het particulier voortgezet onderwijs, het volwassenenonderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs een tegemoetkoming in de schoolkosten krijgen. Dat is geld waarmee u het lesgeld en schoolspullen kunt betalen.
Kinderen 托儿所补贴
Gaat uw kind naar de kinderopvang? En werkt u of volgt u een re-integratietraject? U kunt waarschijnlijk kinderopvangtoeslag krijgen.
Voor kinderen onder de 18 jaar krijgt u kinderbijslag. Vaak kunt u nog extra geld krijgen: dit heet een kindgebonden budget.
Veel gemeentes doen iets extra's voor kinderen uit arme gezinnen. De gemeente kan bijvoorbeeld een computer voor uw kind betalen, of het lidmaatschap van een sportclub. Sommige gemeentes betalen ook speciale dingen voor school, zoals schoolreisjes. Vraag hiervoor bijzondere bijstand aan.
In veel regio's is er een Jeugdsportfonds (www.jeugdsportfonds.nl) of een Jeugdcultuurfonds (www.jeugdcultuurfonds.nl) ). Dit fonds kan voor kinderen uit arme gezinnen het lidmaatschap van een sportclub, muzieklessen, een toneelclub, enzovoort betalen. U kunt als ouder niet zelf een bijdrage of lidmaatschap voor uw kind aanvragen. Dat moet bijvoorbeeld een leraar, arts of maatschappelijk werker voor u doen.
Ouderen 65岁以上老人可以申请的补贴
65-plussers met een laag AOW-pensioen kunnen extra geld van de SVB krijgen.
Kortingsregelingen
Veel grotere gemeenten hebben kortingspassen voor mensen met een laag inkomen. Deze pas heet bijvoorbeeld de 'Stadspas'. De pas kan korting geven op theater, bioscoop, bibliotheek of cursussen. U vraagt de Stadspas aan bij uw gemeente. Bij kleinere gemeenten kunt u dit soort kosten soms achteraf terugkrijgen met een declaratieformulier.
De NS heeft een voordeelabonnement waarmee u buiten de spits en in het weekend goedkoper reist. 60-plussers krijgen daarbij voor een klein bedrag zeven gratis-reisdagen per jaar. Kijk op www.ns.nl .
Vaak zijn er extra voordelen voor ouderen, bijvoorbeeld korting op museumkaartjes enzovoort. U hoeft hiervoor alleen maar een legitimatiebewijs te laten zien.
Voedselbank 食品银行 (给低收入或者有债务困难的家庭)
De Stichting Voedselbanken Nederland geeft voedselpakketten aan mensen die echt heel weinig geld en meestal ook schulden hebben. Een hulpverlener kan u hiervoor aanmelden (bijvoorbeeld iemand van maatschappelijk werk, de diakonie, het Riagg enzovoort). Kijk op www.voedselbank.nl voor een voedselbank bij u in de buurt.
Veel gemeenten hebben nog extra regelingen voor mensen met weinig geld. Sommige gemeenten betalen bijvoorbeeld (een deel van) de aanschaf van een computer voor mensen met een laag inkomen. Andere gemeenten zorgen voor goedkope maaltijden voor ouderen. Vraag bij uw gemeente welke regelingen er zijn of kijk op de website van uw gemeente.
Veel gemeenten doen mee aan www.berekenuwrecht.nl . Op die website kunt u zien waar u met uw inkomen allemaal recht op kunt hebben. U moet een paar gegevens invullen (uw leeftijd, inkomen of uitkering, of u een partner en kinderen hebt en dergelijke) en krijgt dan een overzicht van waar u recht op hebt. |