荷乐网下载手机App | 客服热线:0031(0)104133904
dailybread  中级海盗  2009-4-24 22:46:06 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
many many, wanna know them? i got some hk and macau friends

Medivh  见习海盗  2009-4-25 21:46:20 | 显示全部楼层 来自: 德国
原帖由 艳阳高照 于 2009-4-24 22:20 发表
以前有幾個hkust嘅friend0係荷蘭讀碩士學位,但係宜家都返曬香港囖。
but前幾日過gro,搵人果陣先至啱啱0係街度聽到幾個學生用廣東話傾計,聽佢0地d口音我唸8成都係香港or澳門人。不過當時我見佢0地0好似0係度嗌交,所以就 ...

有那么多么......
如果说以前出来的华人大多是广东人香港人澳门人我相信
不过现在出来的学生广东只是一小部分吧......
neo1674  中级海盗  2009-4-25 23:48:18 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
其實我都覺得無甘多,我識嘅f系gro得三個系廣東,而且佢地話應該都得佢地三個,anyway啦,你住gro嘅?
neo1674  中级海盗  2009-4-25 23:50:20 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
原帖由 星星王子 于 2009-4-24 14:21 发表

哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈

做咩笑人喔,亞GEM就亞GEM咯,我中意亞GEM啊嘛
艳阳高照  初上贼船  2009-4-26 18:54:42 | 显示全部楼层 来自: 中国广东惠州
原帖由 neo1674 于 2009-4-26 00:48 发表
其實我都覺得無甘多,我識嘅f系gro得三個系廣東,而且佢地話應該都得佢地三個,anyway啦,你住gro嘅?

我話我讀書果陣唓,宜家可能少d!我估今年gro.應該幾多撈仔,可能比較難溝通,得閑pratise下妳d國語0勒!
but我畢佐業幾年咯,宜家0係大陸做緊0野。
by the way, 妳邊度噶?!睇妳打d字我估係廣州人,right?!
neo1674  中级海盗  2009-4-29 22:00:12 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
你唔似係香港人掛,香港人應該唔會用撈仔呢個詞
星星王子  四海霸王  2009-4-29 23:21:54 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
原帖由 neo1674 于 2009-4-29 23:00 发表
你唔似係香港人掛,香港人應該唔會用撈仔呢個詞

HAHAHA
elmano  高级海盗  2009-4-30 11:13:25 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
什么是捞仔呢?????
星星王子  四海霸王  2009-4-30 12:38:05 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
原帖由 elmano 于 2009-4-30 12:13 发表
什么是捞仔呢?????
有什么疑问去隔壁谈,不要引起公粪
elmano  高级海盗  2009-4-30 13:15:47 | 显示全部楼层 来自: 荷兰
原帖由 星星王子 于 2009-4-30 13:38 发表
有什么疑问去隔壁谈,不要引起公粪

啊?是大7b吗?