本帖最后由 zhuyan1113 于 2018-3-8 13:38 编辑
本人持5年MVV签证(从2015年底开始有效),因老公计划去中国学习中文,所以本人也舍命陪君子,计划今年8月底拖家带口(娃也1岁多了)一起回国待上一年。所以问题就来了,我持MVV签证到底在中国能带多久,我孩子老公无所谓,一个有旅行证,一个有学生签,所以我老公就写了一封超级详细的email,把问题一五一十的列了出来发给了移民局(打电话等待时间太长,而且白纸黑字到时候出了什么问题也是移民局的责任,主要怕老婆回不来了!)以下内容主要基于本人亲身经历,但是移民局的回复也超级详细了,我把email也放在下面,荷兰语好的就直接看,不好的我建议大家也试着看看,就当学习荷兰语,有问题再留言吧,我会积极回复大家!如果有类似经历的朋友们也欢迎在下面留言讨论,我这次回家还得把萨摩耶也带回去,所以之后还有好多麻烦事情,以后慢慢分享经验(重点我用红色字体标出来了)
我老公的叙述:
Beste heer, mevrouw, Ik stuur u deze e-mail naar aanleiding van een vraag omtrent het onderwerp Verblijf buiten Nederland. Mijn situatie is als volgt: In november 2016 is mijn Chinese vriendin naar Nederland gekomen. Zij heeft een tijdelijk verblijfsvergunning. In 2017 zijn wij getrouw en inmiddels hebben we ook een zoon. Mijn vrouw is reeds geslaagd voor haar inburgering en is zelfs al bezig met de Nederlandse taal op B2 niveau. Ons plan is om haar tijdelijke verblijfsvergunning te verlengen zodra dit mogelijk is. Momenteel zijn wij na aan het denken om tijdelijk naar China te gaan. Ikzelf wil graag een opleiding Chinees gaan volgen. De studie zal 1 studiejaar in beslag nemen. Mijn vrouw zou graag mee willen, maar wij weten niet of dit problemen gaat opleveren bij de verlenging van haar verblijfsvergunning. De website is wat onduidelijk omtrent dit onderwerp. Op de site staat letterlijk: "U mag maximaal 6 maanden achter elkaar buiten Nederland zijn. Of u mag 3 jaar achter elkaar elk jaar maximaal 4 maanden buiten Nederland zijn." Hoe moeten wij dit interpreteren? Mogen wij bijvoorbeeld nog naar het buitenland als mijn vrouw 6 maanden achter elkaar in het buitenland verbleven is in deze vijf jaar? Mag mijn vrouw 4 maanden in het buitenland verblijven, vervolgens terugkomen naar Nederland, en dan weer een bepaalde periode (bijv. 3 maanden) in het buitenland verblijven? Of betreft het een keuze tussen OF 6 maanden aaneengesloten naar het buitenland en daarna niet meer binnen de vijf jaar OF in 3 jaar maximaal 4 maanden per jaar naar het buitenland? Of mag het beide en mag mijn vrouw in deze 3 jaar ook eenmalig 6 maanden in het buitenland achter elkaar verblijven? En mogen wij in hetzelfde jaar dan bijvoorbeeld nog naar het buitenland op vakantie? En hoe moeten wij de jaren interpreteren? Betreft het hier kalenderjaren, of voortschrijdende jaren met de ingangsdatum van het huidige verblijfsvergunning? En mag mijn vrouw bijvoorbeeld in het derde jaar 6 maanden in het buitenland verblijven en in het vierde of vijfde jaar van haar verblijfsvergunning weer? (telt het het derde jaar bijvoorbeeld mee bij het eerste en tweede jaar van haar verblijf, en staan het vierde en vijfde jaar hier los van)? Zoals u ziet is de tekst op uw website op vele manieren te interpreteren. Dit veroorzaakt veel onduidelijkheid in onze situatie. Ik hoop dat u met een uiteengezet antwoord het een en ander voor ons kunt verhelderen, zodat wij duidelijk weten waar wij aan toe zijn. Alvast hartelijk dank voor uw reactie. Hartelijke groet!...
移民局回复:
Geachte heer Leysma,
Onze excuses voor deze late reactie op uw e-mail.
Naar aanleiding van uw e-mail bericht ik u als volgt.
Of en hoe lang de Nederlandse verblijfsvergunning van uw echtgenote geldig blijft gedurende een verblijf in het buitenland hangt af van een aantal factoren.
Een reguliere vergunning type I (of II) kan worden ingetrokken of niet worden verlengd als iemand zijn/haar hoofdverblijf buiten Nederland verplaatst. Ook kan een verblijfsvergunning worden ingetrokken als iemand niet meer voldoet aan de voorwaarden waaronder deze is verleend. Bij gezinsmigratie geldt onder meer de voorwaarde dat uw partner in Nederland ingeschreven moet staan op hetzelfde adres als u, de referent.
Aanwijzingen voor verplaatsing van het hoofdverblijf buiten Nederland zijn onder andere:
• uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP);
• de afmelding bij de Belastingdienst wegens vertrek naar het buitenland;
• het opzeggen van uw (zorg)verzekeringen;
• het nemen van ontslag bij de werkgever of bedrijfsbeëindiging;
• het opzeggen van een bank- of girorekening;
• het laten overmaken van periodieke uitkeringen naar een adres buiten Nederland;
• het (onder)verhuren aan derden van de woning in Nederland.
Vestiging van het hoofdverblijf buiten Nederland wordt ook aangenomen als iemand meer dan zes achtereenvolgende maanden buiten Nederland heeft verbleven, of voor het derde achtereenvolgende jaar meer dan vier achtereenvolgende maanden buiten Nederland heeft verbleven.
Om uw vraag hierover te beantwoorden: Er wordt per kalenderjaar gekeken. En het gaat hierbij om achtereenvolgende maanden; losse periodes binnen een jaar of over verschillende jaren worden niet bij elkaar opgeteld.
In het geval van onvoorziene en bijzondere omstandigheden hoeft een langer verblijf in het buitenland dan hiervoor genoemd niet in alle gevallen te leiden tot intrekking van de vergunning. Dit zal aan de hand van aangeleverde bewijsstukken beoordeeld worden op grond van de individuele situatie.
Mocht de vergunning ingetrokken of niet verlengd worden, dan kan bij terugkeer naar Nederland opnieuw een MVV en een verblijfsvergunning aangevraagd worden voor verblijf bij partner, er zijn dan wel weer legeskosten verschuldigd en ook moet voldaan worden aan alle geldende voorwaarden voor gezinsmigratie.
Tot slot wijs ik er voor de volledigheid graag nog op dat het Hof van Justitie op 10 mei 2017 uitspraak heeft gedaan in het arrest Chavez-Vilchez. Dit arrest maakt het voor een niet-Nederlandse verzorgende ouder mogelijk om verblijfsrecht aan te vragen bij een kind met de Nederlandse nationaliteit. Hierbij geldt geen MVV- en inkomensvereiste. Een dergelijke aanvraag moet in persoon ingediend worden, op afspraak, bij een IND loket in Nederland. Het gaat dan om een aanvraag ‘Toetsing aan het EU gemeenschapsrecht’. De Nederlandse ambassade kan eventueel een faciliterend visum verschaffen voor de komst naar Nederland. Meer informatie vindt u onder het kopje ‘EU’ op onze website, bij ‘U hebt een minderjarig Nederlands kind’.
Graag breng ik in herinnering dat deze e-mailservice van de IND uitsluitend is opgericht voor het beantwoorden van algemene vragen over het Migratie-, Asiel- en Naturalisatiebeleid van de Nederlandse overheid. Dit heeft te maken met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Met dossier-gerelateerde vragen aan de hand van een V-nummer (bijvoorbeeld over de aan uw vrouw verleende verblijfsvergunning), en voor nadere assistentie met betrekking tot jullie persoonlijke situatie nodigen wij u vriendelijk uit om ons te bellen. Het Klantinformatiecentrum van de IND is bereikbaar op telefoonnummer 088-0430430, op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. De medewerker van dienst staat u graag te woord.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Met vriendelijke groet,
|