Elkaar laten uitpraten
Nederlanders vinden het netjes om elkaar te laten uitpraten. In sommige landen is het juist een teken van aandacht als men tegelijk praat. In Nederland vindt men het netjes om te wachten tot iemand uitgepraat is. Daarna mag de ander iets zeggen. Dit geldt vooral voor nderlanders uit de hogere sociale klasse. Als een Nederlander in de rede gevallen wordt, zegt hij bijvoorbeeld: ‘Laat me even uitpraten’of ‘Ik was aan het woord’. Als reactie zegt de ander dan meestal ‘sorry’ en laat hij de spreker uitpraten.
‘Ja’ betekent ‘ja’. Dan is er meteen een afspraak gemaakt
Als u een Nederlander iets vraagt en hij zegt ‘ja’, dan is dat een afspraak. U zegt misschien ‘ja’ uit beleefdheid of om duidelijk te maken dat u de ander gehoord heeft. Of het betekent dat u ruzie, discussie of wrijving wilt vermijden.
Voor een Nederlander betekent ‘ja’dat er een afspraak is gemaakt. Nederlanders vinden het vreselijk vervelend dat veel buitenlanders ‘ja’zeggen terwijl er dan nog geen adspraak gemaakt is. Nederlanders vinden u dan ontbetrouwbaar.
Het leven is heel precies ingedeeld
Het leven van Nederlanders is sterk gepland, hoewel dat moeilijk te realiseren is als beide partners buitenhuis werken.
Om half elf drinken huisvrouwen vaak koffie met de buren.
Rond een uur is er de middagmaaltijd (meestal brood).
Om ongeveer drie uur drinken de Nederlanders koffie of thee.
Om zes uur ’s avonds eten de meeste mensen hun warme maaltijd.
Om acht uur kijken ze naar het journaal.
Rond elf uur gaan de meeste Nederlanders naar bed.
Ook als het om emotionele dingen gaat is het leven gepland.
De manier waarop overledenen worden begraven verloopt volgens een vast schema, dat vooraf precies in tijd is vastgelegd. Dat geldt ook voor een huwelijksdag en voor andere feesten. Nederlanders voelen zich daar prettig bij: er kunnen dan geen onverwachte dingen gebeuren.